Kategorie receptů
- Autor: TerezaBenickova
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rýže Arborio (v suchém stavu) | 370 |
Řepa červená | 350 |
Cibule šalotka | 120 |
Víno bílé suché | 200 |
Zeleninový vývar (čistý) | 1000 |
Parmezán 32% | 50 |
Olej řepkový | 10 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, případně tymián
Energetická hodnota celkem: 8342 kJ
Bílkoviny (g): 53,
Tuky (g): 29,
Sacharidy (g): 374,
SAFA (g): 17,
Cukry (g): 39,
Vláknina (g): 17,
Sůl (g): 9
Energetická hodnota na 1 porci: 1390 kJ
Bílkoviny (g): 8.8, Tuky (g): 4.8, Sacharidy (g): 62.3, SAFA (g): 2.8, Cukry (g): 6.5, Vláknina (g): 2.8, Sůl (g): 1.5
Postup přípravy
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (dobře to jde škrabkou na brambory). Na větší pánev dáme řepkový olej, přidáme plátky řepy a restujeme asi 5 minut na středním plameni. Poté přidáme na drobno nakrájenou šalotku nebo červenou cibuli. Restujeme dalších 5 - 7 minut. K zelenině přidáme rýži Arborio, krátce zarestujeme a zalijeme dvěma deci suchého vína. Víno necháme vyvařit a poté zalijeme směs asi třetinou zeleninového vývaru. Vývar necháme vyvařit a rýži znovu zalijeme a promícháme. Takto opakujeme dokud není rýže hotová a dokud nemá směs krémovější konzistenci. Rizoto by určitě nemělo být suché. Na závěr úplně ztlumíme plamen a přisypeme parmezán, který by se měl v rizotu rozpustit, zamícháme a ochutnáme. Výslednou směs bude potřeba pravděpodobně dochutit solí a pepřem (záleží na síle vývaru, který použijete), můžete přidat i bylinky. Rizoto můžete podávat jako přílohu například k rybě.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.